keskiviikko 24. huhtikuuta 2019

Pylväillä virkatut valeampiaispesät

Jo aiempinakin kesinä hitiksi nousseet valeampiaspesät ovat kaikkialla, tai siltä se tuntuu kun netin avaa,varsinkin Facebookin kun avaa täyttyy etusivu valeampiaispesistä. Niinpä minäkin päätin kokeilla onko valeampiaspesässä taikaa. Toiset sanoo, että on apua ja toiset taasen sanoo ettei mitään hyötyä. 




Avasin suuni lähipiirille, että meinaan pesiä virkata. Suun avaamisen johdosta olen saanut virkata yhteensä 25 valeampiaspesää :D






Koska olen hieman hätänen ihminen, päätin virkata pylväillä, tuli erittäin nopeasti valmista. Tässäpä jonkinasteinen ohje miten minä valeampiaispesät virkkasin. Mulla oli kolmosen virkkuukoukku, lankana Novitan harmaa Ajaton-lanka. Pesät on täytetty sanomalehtisilpulla.



1. Virkkasin 5 kjs, suljin piilosilmukalla renkaaksi

2. Renkaaseen virkkkasin 12 pylvästä. Huom! Aloitin kerroksen aina kolmella ketjusilmukalla.
3. Virkkasin jokaiseen pylvääseen kaksi pylvästä
4. Virkkasin jokaiseen pylvääseen yhden pylvään 
5. Virkkasin jokaiseen pylvääseen yhden pylvään
6. Virkkasin jokaiseen pylvääseen yhden pylvään
7. Hyppäsen joka neljännen pylvään yli, muuten virkkasin aina yhden pylvään pylvääseen.
8. Hyppäsin joka toisen pylvään yli, muuten virkkasin aina yhden pylvään pylvääseen.
9. Piilotin langat valepesän sisäpuolelle. Langanpäkät voi myös päätellä.
10. Lopuksi virkkasin ketjusilmukoita kiinnityslenkiksi.
11. Halutessaan voi koristeeksi tehdä keltaisella ja mustalla langalla amppareita. 


Tässä siis yhteen kokoon ohje, silmukka- ja kerrosmäärällä on helppo säädellä pesän kokoa.



Netti on täynnä ohjeita ja vinkkejä valeampiaspesiin, mulla ei ole vielä käyttäkokemusta valepesistä, enkä osaa aiheesta vielä puhua kokemuksen tuomalla syvällä rintaäänellä.



Pääsiäisenä ripustin noin parin metrin välein pesät sinne minne meillä ampparit yleensä pesän tekee. Ideana on ripustaa pesä ns amppareiden mielipaikkaan ja jo ennen kuin kuningatarampparit heräävät pesäpaikkoja etsimään. Valepesien hyöty kuulemma perustuu siihen, että ampparit näkevät pesäpaikan jo olevan varattu, eivätkä tule samaan paikkaan omaa pesää tekemään. Katsoin kaikille pesille paikat missä ne ei kastu.




Jos tuntuu ettei virkkaaminen ole oma juttu, voi tehdä valeampiaispesän kuten äitini teki minun innoittamana. Ryppäsi sanomalehteä palloksi. Sitoi mytyn narulla pallon muotoon. Levitti liimaa koko sanomalehtipallon ympäri ja kieputti lankaa sanomalehtipallon ympäri, hieno tuli! Kannattaa muistaa tehdä myös ripustuskoukku!




En tosiaan tiedä onko tästä hyötyä, mutta ei tässä kokeilussa kyllä mitään menetä!



Kerron viimeistään syksyn tullen omat kokemukseni valeampiaispesistä ja raportoin myös lähipiirin kokemukset tänne. Onko sinulla kokemuksia valeampiaspesistä? Jos on, niin mielellään kuulisin niistä!


Ihania kevätpäiviä kaikille!



2 kommenttia:

  1. Se riippuu kuulemma ampiaislajista, väistääkö ne näitä pesiä vaiko ei. :) Osaan toimii. Itse en ole näitä vielä tehnyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä onkin uusi tieto. Luin aika monen asiantuntijan kommentteja kyllä, lähes jokaisella oli omanlaisensa näkemys :D Ensimmäinen kuningatarmehiläinen bongattu hetki sitten!

      Poista