keskiviikko 14. marraskuuta 2018

Saaristolaisleivän resepti

Olen vuosia jo leiponut samalla reseptillä lempileipääni, nimmittäin saaristolaisleipää. Ajattelin jakaa reseptin teillekin, olen tämän reseptin aikanaan anopiltani saanut.





Saaristolaisleivän ohje:
Sekoita kaikki ainekset keskenään



1 litra piimää lämmiteään
2 pussia kuivahiivaa
2 tll suolaa
3 dl siirappia
3 dl kaljanmaltaita
3 dl ruisjauhoja
3dl vehnänleseitä
12 dl vehnäjauhoja



1. kaikki aineet sekoitetaan keskenään (taikinaa ei tarvitse alustaa käsin, se saa jäädä löysäksi)

2. laitetaan vuokiin (3 kpl) kooltaan 1.5 litraa. 

3.kohotetaan 2 tuntia vedottomassa paikassa

4. paistetaan uunissa 2 tuntia 175 asteessa 

5. lopuksi voidellaan paistamisen jälkeen siirappivedellä (1/3 siirappia, 2/3 vettä) 



Monella saaristolaisleipä kuuluu joulupöytään, niin meilläkin. Meillä syödään myös arkena kuukausittain tekemääni saaristolaisleipää. Ainoastaan kesäisin, varsinkin jos on yhtä kuuma kesä mitä viime kesä oli, ei tule leivottua juuri ollenkaan. 

Tämä on leipä jota en ole koskaan saanut epäonnistumaan. Ja lisäksi yksi plussa tässä leivässä on säilyvyys, ei tarvi pakastella. Ja se makea maku, voi, että miten tykkään! Lohta ja juustoa päälle tai ihan vaan pelkästäänkin todella hyvää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti