perjantai 4. tammikuuta 2019

Erilaisia jääkoristeita pihaan

Talvi ja pakkanen herätti sisälläni pienen jäätaiteilijan, tuli hirveä tarve tehdä pihaan kaikkea kivaa. Tässä muutama vinkki mitä kaikkea vedestä voi jäädyttää perinteisten jäälyhtyjen lisäksi. Jäälyhdyillä ja erilaisilla jääkoristeilla saa todella kivaa ilmettä pihaan. 



Meillä oli keskiviikkoaamuna pakkasta -13 astetta ja aurinko paistoi, illalla klo 22 oli pakkasta jo -21 astetta! Tämän oli tämän talven pakkasennätys meillä. Torstaiaamuna oli pakkasta enää -4.8 astetta.

Minä en tehnyt mitään uuden vuoden lupauksia, mutta ajattelin yrittää taas pitää sääpäiväkirjaa, sitä on niin mukava jälkikäteen seurailla ja tehdä vertailuja, niinhän sitä sanotaan ettei ole vuodet veljiä keskenään...



Ilmapallon avulla tehty jäälyhty

Näistä olen tehnyt sekä kynttilälyhtyjä, että jääkoristeita pihaan, ovat tosi hauskan näköisiä esimerkiksi puussa roikkumassa. Kynttilän siasta voi käyttää myös led-valoja. Puuhun kun ripustaa lyhdyn, näkyy se myös sisään mukavasti, pimeässä ihana istua takkatulen lämmössä ja katsella ikkunasta miten kynttilä kauniisti palaa  jäälyhdyssä, jäälyhdyt ovat todella kauniita!



Ilmapallo kannattaa ensin puhaltaa täyteen ilmaa (tällä saa palloa venytettyä), sen jälkeen kaikki ilma pois, ilmapallon suu kiinni kraanaan ja kylmää vettä palloon. Ihan täyteen ei kannata palloa laittaa, pallo laajenee jonkin verran pakkasessa jäätyessään. Sekin on koettu! Kun vesi sisällä on jäätynyt, irrotetaan ilmapallo jään päältä pois, lähtee yllättävän helposti, lähes itsekseen! Annoin pallojen jäätyä noin 15 tunnin ajan, oli jäänyt sopivasti reikä kynttilälle, sitä ei siis tarvinnut tehdä erikseen.



Veden lisäksi pallon sisään voi laittaa kaikkea mitä keksii, vain mielikuvitus on rajana! Voi laittaa elintarvikeväriä, mehua, hileitä, vesiväriä, marjoja ja mitä vaan mieleen tulee ja mitä saa mahtumaan ilmapallon suulta sisään.



Kiinnitin narulla puuhun, juuttinarulla oli tarkoitus kiinnittää, mutta meidän juuttinarurulla on nyt jemma nimisessä paikassa, ei löydy sitten millää!

Jääkakkuja


Kakkuvuoassa tehdyt jääkakut ovat mielestäni todella kauniita, myös nämä sopivat sekä pihan koristeeksi, että kynttilälyhdyiksi tai kransseiksi. Jääkakut sopivat myös hyvin juhliin, jos pihaakin haluaa koristella.



Laitoin sekaan kaikkea mitä joulun jäljiltä kotoa löytyi, katajaa pilkoin yhteen kakkuvuokaa ja vedet sekaan, toiseen tuli hyasintin jämiä ja kolmanteen marjoja, oli sopivasti mehunkeittopäivä.



Minä jäädytin jääkakut ulkona, mutta nämähän sopivat myös kokonsa puolesta vaikka pakastelokerossa jäädytettäviksi. Kakkuvuokaan tehty jäälyhty saa jäätyä ihan umpijäähän.

Kun jääkakku on umpijäässä, käännän sen ympäri, jos ei lähde itsestään irti, kaadan vuoan päälle kannusta vähän kuumaa vettä ja heti lähtee hyvin irti, napsahdus vaan kuuluu.



Jääkakuista saa myös kauunita kransesseja ulos, tässä kakussa on sisällä hyasintin jämiä.

Nyt vaan toivotaan, että pakkaskelit jatkuu ja saamme pihassamme nautia jäätaiteesta. Jo on suunnitelmissa tehdä lisää!

Mukaavaa viikonloppua juuri sinulle!



2 kommenttia:

  1. Kivoja jääaskarteluja! :) Mie sain harmikseni nyt jonkun nuhapöpön ja menee levossa tämä viikonloppu. Mutta toivotaan että menee pian ohi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, näitä olikin hauska tehdä! Villasukat jalkaan, kuppi kuumaa ja huili hyvin <3 Toivottavasti paranet pian!

      Poista