torstai 25. lokakuuta 2018

Syksyinen puutarhanhoitoähky


Tiedän, että huolella tehdyt puutarhatyöt syksyllä valmistavat kohti seuraavaa kevättä ja silloin luodaan onnistumiset kasvuolosuhteille seuraavalle keväälle. 

Valitettavasti kuulun niihin ihmisiin, jotka meinaa kesän jäljiltä unohtaa puutarhansa, tuntuu, että minulla on joka syksy puutarhanhoitoähky. Niin kovasti aina läpi kesän tsemppaan puutarhani kanssa, että syksyllä tekee mieli keskittyä jo muihin asioihin, ei tekisi mieli istuttaa enää yhtään mitään.

Minä siis tykkään puutarhan hoidosta, mutta en ole luonnostaan mikään viherpeukalo, mutta kova yrittämään kyllä! Olen kuitenkin joka syksy tsempannut ja tehnyt ryhtiliikkeitä myös syystöiden suhteen. Googlesta etsin milloin mikäkin pensas pitää istuttaa, leikata jne...

Onkohan minulla kohtalotovereita, jotka menevät koko kesän puutarhassaan sata lasissa ja syksyn tullen vauhti hiipuu olemattomiin, mutta helmikuussa jo luetaan siemenlutteloita, ostellaan uutta kasvihuonetta ja ollaan intoa täynnä, kuulostaako tutulta?

Tässä kuitenkin pientä muistilistaa meille, jotka kärsimme syksyn tullen puutarhanhoitoähkystä.

1. Syksy on hyvää aikaa istuttaa uuttaa. Taimia on tarjolla hyvä       valikoima, usein myös aika huokein hinnoin.

2. Huolellisesti hoidettu nurmikko talvehtii yleensä hyvin. Muista     haravoida lehdet, äläkä jätä pihaan lehtikasoja homehtumaan!

3. Kesän ajan olleet huonekasvit hyvissä ajoin syksyllä talveksi       sisään. Muistan eräänkin     kerran kun on huonekasvi unohtunut     omenapuuhun. 

4. Perennapenkkejä voi uudistaa syksyllä jakamalla perennoja.           Syksyllä jaetaan kevään ja alkukesän kukkijat, jos niitä jakaa       keväällä, häiriintyy kukinta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti